Píši pro vás.

co zkontrolovat před podpisem rezervační smlouvy
31

Bře

Co zkontrolovat před podpisem rezervační smlouvy při koupi nemovitosti?

5 minut čtení

Koupíte opravdu byt, který je vedený v inzerátu? Nečeká na vás překvapení v podobě jiné výměry, dluhu vůči SVJ či družstvu nebo nečekaně vysoké zálohy a příspěvek do fondu oprav? Podívejte se, co zkontrolovat před podpisem rezervační smlouvy a jaké dokumenty si vyžádat.  

Koupě bytu má svá specifika. I přes lákavý inzerát a dobře vypadající prostory je potřeba důkladně prověřit i dokumentaci, kde si ověříte, že prodávající je skutečným vlastníkem, kolik budete platit za měsíční zálohy a podobně. Všechny níže uvedené dokumenty je vhodné prohlédnout ještě před podpisem rezervační smlouvy. 

Na jaké dokumenty určitě nezapomenout? 

Koupě bytu je velkým krokem, a proto se opravdu vyplatí důkladné prověření důležité dokumentace. Konkrétně jde o výčet z následujícího seznamu, kdy detaily ke každému bodu najdete níže v článku v samostatných odstavcích. 

  • Výpis z katastru nemovitostí
  • Potvrzení o bezdlužnosti vůči SVJ či družstvu
  • Vyúčtování služeb nebo předpis záloh

Důležité informace najdete také v článku Na co se zaměřit při koupi bytu

Co zjistíte z výpisu z katastru nemovitostí

Z výpisu z katastru nemovitostí zjistíte hned dvě důležité věci. V první řadě si ověříte, že prodávající je skutečně vlastníkem bytu. Máte tedy jistotu, že nejde o žádný podvod. 

Druhou klíčovou informací je zjištění, jestli není na nemovitost vázané omezení v podobě věcného břemena, zástavního práva a podobně. Tato informace je opět uvedena ve výpisu k dané nemovitosti. 

Kde seženete výpis z katastru a kolik stojí?

Pro výpis z katastru nemovitostí se můžete zastavit přímo na příslušném úřadě. Vydání výpisu přitom stojí 100 Kč a další úředně ověřená kopie dokumentu dalších 50 Kč. Pokud máte katastrální úřad z ruky, můžete navštívit Czechpoint, kde první strana výpisu stojí 100 Kč a každá další 50 Kč. 

K dispozici je také internetová stránka nahlizenidokn.cuzk.cz, kde uvidíte základní údaje zdarma. Pro ověřený přístup a možnost vytisknout si kompletní výpis je třeba zaplatit poplatek 50 Kč. 

Ujistěte se, že s bytem nekupujete také dluh

Na bytě může být vázán také dluh. Vyžádejte si proto potvrzení o bezdlužnosti vzhledem ke společenství vlastníků jednotek či bytovému družstvu. Případný dluh by totiž po koupi bytu přešel na kupujícího. 

Velký pozor je potřeba dávat hlavně u družstevního bytu a včas si zjistit informace o zbývající anuitě a možnosti převodu do osobního vlastnictví. Předem si také udělejte jasno v tom, co pojem anuita znamená

Ověřte si, kolik reálně stojí provoz bytu

Pravidelným měsíčním výdajem za bydlení v bytě jsou poplatky za energie, ale i teplo, světlo, úklid ve společných prostorech, pojištění domu a příspěvek do fondu oprav. V součtu jde většinou o několik tisíc korun a příliš vysoké náklady na provoz bytu mohou nepříjemně zamávat s rodinným rozpočtem hlavně ve chvíli, kdy ještě čerpáte hypotéku pro samotné pořízení bytu. 

Informaci o měsíčních nákladech na byt získáte z předpisu záloh či z pravidelného vyúčtování

Pro větší jistotu zkontrolujte i fungování SVJ či družstva 

Na škodu rozhodně není nahlédnout pod pokličku fungování konkrétního společenství vlastníků či družstva. Zjistěte si, jak je na tom aktuální fond oprav a jestli jsou v bližší budoucnosti plánovány úvěry pro opravy společných částí domu. Případně se podívejte, kolik ještě zbývá splatit z úvěru v minulosti. V zápisech ze schůzí by také neměly chybět informace o plánovaných opravách, provedených investicích a aktuálně řešených problémů. 

Kontrola výměry bytu

Další informací ke kontrole je výměra bytu. Oficiální informaci o velikosti bytu získáte v případě osobního vlastnictví z dokumentu s názvem Prohlášení vlastníka budovy. Ten je k nahlédnutí na katastrálním úřadě. Pokud jde o byt v družstevním vlastnictví, zjistíte informaci o výměře přímo na bytovém družstvu. 

Máte nemovitost na prodej?

Podle celorepublikové databáze je potvrzené, že prodávám nemovitosti v průměru o 15 % dráž než ostatní makléři. Vyplňte krátký formulář, já se vám co nejdříve ozvu a výhodně prodám i tu Vaší.

Cokoliv máte na srdci, já Vás vyslechnu...

Sdílejte:

Hodnocení:

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z 5)
Loading...