Píši pro vás.

investice v době krize
21

Dub

Investice v době krize – svítí červená nebo máme dupnout na plyn?

4 minuty čtení

Je právě investice v době krize chytrým krokem, nebo bude lepší počkat si? Zrovna u téhle krize platí, že si nemůžeme být ničím jistí a předpovídat další vývoj je velmi složité. Přečtěte si, jak situaci vidí náš partner, zkušený finanční poradce, Ladislav Hintnaus.

V záplavě informací, které poslední dobou proudí internetem, píši k zamyšlení krátkou úvahu pro ty, kterých se aktuální situace týká – účastníků trhů jak na prodávající, tak na kupující straně.

Prodávám nemovitost:

Protože před pandemií koronaviru byl stav poptávky konkrétně na pražských bytech v průměru 15 zájemců na jednu nemovitost, dokud nebude pouze jeden zájemce na jednu nabídku, s cenou se nebude dít nic zásadního. To je pokles poptávky o 93 %.

Sami si odpovězte, jak je to pravděpodobné a kdy tato situace případně může nastat. Protože ale ceny mají teď spíše motivaci minimálně stagnovat než stoupat a tento stav může trvat třeba i rok, prodávajícím doporučuji jediné – neotálet.

Podívejte se na mé video: Vliv koronaviru na ceny nemovitostí

Kupuji nemovitost:

Kupující čekají na pokles cen. Pokud kupujete na hypotéku, doporučuji nákup uskutečnit co nejdříve. ČNB sice snížila sazby, ale projevilo se to u minoritní skupiny bank a podmínky financování se teď u povolání, kterých se krize týká, krátkodobě zpřísnili. Nepodepsaná hypotéka může být ovlivněna rozhodnutím vlády a potom samotné schválení nic neznamená.

Lidé s hotovostí mají tedy výhodu a můžou dále číhat na optimální nemovitost. Ale jak moc jsou ceny nadhodnoceny, když na jednu nemovitost bylo 15 zájemců? Vyhnu se častému srovnávání cen Praha versus jiná velká evropská města, protože tam hraje roli spousta dalších faktorů a zaměřím se pouze na srovnání tempa růstu cen nemovitostí. Od roku 2010 do 2020 rostly v Praze ceny bytů v průměru tempem 5,89 % p.a. , v Berlíně 4,7 % p.a. Pokud tedy o koupi bytu rozhoduje velkou měrou cena, zvažte, zda je toto číslo krátkodobý výstřelek či dlouhodobý stav.

Co je ještě důležitější než predikce vývoje, je si říci, za jakou cenu jsem již ochoten koupit? Kde je ta hranice?

Pokud za nájem bez energií dávám 25 000 Kč/měsíc = 900 000 Kč za 3 roky, to je na 7 miliónový byt 13 % hodnoty. Když tedy cena bytu spadne o 13 %, stejné peníze, které dám za nájem, uspořím při nákupu nemovitosti a jsem na nule. Pro představu, v Praze spadly ceny nejvíce o 19 % a to v roce 2013 měřeno k vrcholu roku 2008.

 Je pro mě daná úspora dostatečně motivující, abych s nákupem čekal a nechal si ujít „svoji“ nemovitost? Jak je pravděpodobné, že nastane?

Při dlouhodobém nákupu bych se orientoval hlavně dle toho, jak moc mi daná nemovitost vyhovuje, to má největší hodnotu. Mají větší hodnotu uspořené peníze, nebo spokojená manželka ve své vysněné nemovitosti? A jakou hodnotu má spokojená manželka ve své vysněné nemovitosti teď, kdy s ní jsem zavřený v karanténě?  Ne vše lze měřit penězi.

Pokud najdete vysněnou nemovitost, neotálejte.

Rozdíly mezi cenným papírem a nemovitostí v současné situaci

Cenné papíry se v momentální krizové situaci chovají dynamičtěji než nemovitostní trh. Je to z části tím, že cenný papír je snazší prodat než nemovitost a tím se na trhu cenných papírů odráží panika investorů prakticky okamžitě.

Pohyb cen nemovitostí netvoří ze začátku krize z takové části emoce ale reálná kupní síla a tak bude mít tendenci klesnout, až reálných kupujících bude podstatně méně.

Hodnota cenných papírů momentálně výrazně klesla, jejich majitelům jednoznačně doporučuji je držet (v případě že mají kvalitní tituly) a ideálně dokoupit další. Těm, kteří žádné cenné papíry nemají, doporučuji začít nakupovat, neboť trhy jsou právě ve výprodeji a upřímně řečeno není na co čekat. Pravidelnost je jedna z hlavních výhod investování do cenných papírů oproti dalším druhům majetku, protože je lze kupovat po částech formou fondů. Jak byste nyní ocenili možnost kupovat byt po částech – prvně sprchu, pak kuchyň, garáž a ne najednou když nevíte, kolik budou nemovitosti stát za půl roku?

Porovnání investice do cenných papírů a nemovitostí:

Cenné papíry Nemovitosti
Dynamičtější reakce na krizi Pomalejší reakce
Pohyb cen často tvořen emocemi Ceny se odvíjí od reálné kupní síly
Možný nákup po částech a menších kusech Jednorázová velká investice

Pokud chcete zvýšit bezpečí svého majetku, je rozumné vlastnit všechna základní aktiva v rozumném poměru.

Akcie, dluhopisy, nemovitosti, hotovost a alternativy – až tak jednoduché to je. Tato diverzifikace zvyšuje bezpečí a dokonce i růst majetku. Pokud totiž máte hotovost, můžete za ni v krizi levně dokoupit znehodnocené aktivum a tím zrychlit proces růstu majetku. Diverzifikace přináší i svobodu a mentální pohodu – krize Vám pak poskytnou i příležitost, protože se Vám otvírají nové možnosti investování.

Nelze mít vše pod kontrolou, zařiďte se tedy tak, abyste byli v pohodě v krizi i mimo ni.

Ladislav Hintnaus, finanční poradce, tel.: +420 606 947 426

Máte nemovitost na prodej?

Podle celorepublikové databáze je potvrzené, že prodávám nemovitosti v průměru o 15 % dráž než ostatní makléři. Vyplňte krátký formulář, já se vám co nejdříve ozvu a výhodně prodám i tu Vaší.

Cokoliv máte na srdci, já Vás vyslechnu...

Sdílejte:

Hodnocení:

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z 5)
Loading...